sobota, 1 kwietnia, 2023
NajPiekniejsza.pl
No Result
View All Result
  • Strona główna
  • Nowości
  • Uroda
    • Makijaż
    • Paznokcie i Dłonie
    • Skóra i Ciało
    • Włosy
    • Zapachy
  • Moda
  • Zdrowie
  • Relaks
  • LifeStyle
  • Kontakt
  • Strona główna
  • Nowości
  • Uroda
    • Makijaż
    • Paznokcie i Dłonie
    • Skóra i Ciało
    • Włosy
    • Zapachy
  • Moda
  • Zdrowie
  • Relaks
  • LifeStyle
  • Kontakt
No Result
View All Result
NajPiekniejsza.pl
No Result
View All Result
Home Zdrowie

Kwas foliowy i choroba Alzheimera

by
0
Kwas foliowy

Badania przeprowadzone ostatnio na Columbia University wskazują na pozytywną zależność między ilością spożywanego kwasu foliowego a obniżoną zapadalnością na chorobę Alzheimera wśród osób w wieku powyżej 65 lat. Za podstawę badań posłużyły kwestionariusze żywieniowe, w oparciu o które naukowcy oszacowali ilość przyjmowanego kwasu foliowego. Wyniki zdecydowanie wskazują na obniżenie ryzyka wystąpienia choroby wraz ze wzrostem ilości spożywanego kwasu foliowego.

To bardzo ważna wiadomość dla nas wszystkich. Z innych badań wiemy już, że kwas foliowy wpływa dodatnio na nasz układ krążenia, a tym samym chroni nas przed chorobami neurodegeneracyjnymi. To kolejny z dobitnych dowodów, że to co jemy ma naprawdę duże znaczenie dla naszej kondycji zdrowotnej – mówi prof. dr hab. Marek Naruszewicz, prezes Polskiego Towarzystwa Badań nad Miażdżycą, ekspert Instytutu Flory i autorytet w dziedzinie żywienia.

Jednak kwas foliowy odgrywa pozytywna rolę nie tylko w przypadku choroby Alzheimera. Podobnie pozytywny wpływ kwasu foliowego naukowcy zaobserwowali już wcześniej w przypadku choroby niedokrwiennej serca oraz raka piersi.

Styl życia jest jednym z głównych determinantów kondycji zdrowotnej i odporności organizmu. Codzienna dieta to podstawowy wyznacznik stylu życia. Powyżej przytoczone badania są kolejnym dowodem na zasadnicze znaczenie codziennej diety. Warto pamiętać, że to my sami aktywnie kształtujemy nasz styl życia.

Kwas foliowy znajduje się między innymi w zielonolistnych warzywach, jak sałata czy szpinak, ale także w pomidorach, fasoli oraz słoneczniku. Doskonałym źródłem jest margaryna Flora i z powodzeniem zaspokaja dzienne zapotrzebowanie organizmu na kwas foliowy.


(więcej wiadomości o kwasie foliowym w Wikipedii http://pl.wikipedia.org/wiki/Kwas_foliowy)

No Result
View All Result
ADVERTISEMENT

Polecane Dla Ciebie

botox

Botoks – kiedy warto go wykonać?

krem na luszczyce

Jakie składniki powinien zawierać krem na łuszczycę?

laserowa depilacja

Depilacja laserowa – jak przygotować się do zabiegu?

manicure hybrydowy

Dlaczego warto ukończyć kurs na manicure hybrydowy?

laserowa depilacja

Czy możliwa jest bezbolesna depilacja laserowa?

odzywka do wlosow

Odżywka do włosów — czy warto ją stosować?

zabieg botox

Botox – co warto wiedzieć o tym zabiegu?

maslo kosmetyczne

Masła kosmetyczne – jakie są ich rodzaje?

Zabieg medycyny estetycznej

Medycyna estetyczna – na jakie zabiegi warto się zdecydować?

perfumy damskie

Armani – perfumy damskie, które pokochały kobiety

Kategorie

  • LifeStyle
  • Makijaż
  • Moda
  • Nowości
  • Paznokcie i Dłonie
  • Relaks
  • Skóra i Ciało
  • Uroda
  • Włosy
  • Zapachy
  • Zdrowie

PORTAL DLA KOBIET

No Result
View All Result
  • Strona główna
  • Nowości
  • Uroda
    • Makijaż
    • Paznokcie i Dłonie
    • Skóra i Ciało
    • Włosy
    • Zapachy
  • Moda
  • Zdrowie
  • Relaks
  • LifeStyle
  • Kontakt

© 2018 NAJPIEKNIEJSZA.PL