Dieta wegetariańska staje się coraz bardziej popularna wśród osób, które jedzą świadomie dbając o to, co pojawia się na ich talerzach. Jednak jak to w życiu, ze wszystkim, także z nią należy zachować zdrowy rozsądek. Racjonalnie ułożony jadłospis może przynieść wiele korzyści naszemu organizmowi, a także wspomóc go w walce z wieloma chorobami cywilizacyjnymi. Co i jak należy jeść stawiając na wegetarianizm?
Dieta wegetariańska, a mięso
Dieta wegetariańska, to zaprzestanie spożywania produktów mięsnych. Wiele osób uważa, że jedzenie ich jest zwyczajnie nieetyczne. Inni rezygnują z pojawienia się w codziennym jadłospisie mięsa z powodów religijnych czy też zdrowotnych. Zwolennicy żywienia wegetariańskiego przekonują, że wszelkie składniki odżywcze, które znajdują się w mięsie, z powodzeniem można znaleźć w produktach pochodzenia roślinnego. To prawda, ale należy podejść do tematu bardzo poważnie. Najlepiej jest skorzystać z porad doradcy żywieniowego lub skorzystać z opcji komponowania przez nich posiłków, które można zamawiać następnie w cateringu dietetycznym.
Dieta wegetariańska – należy dobrać ją indywidualnie
Aby dieta przyniosła więcej korzyści niż strat, należy skomponować ją na bazie składników bogatych w tłuszcz, białka, witaminy, węglowodany, a także minerały oraz wodę. W przypadku diety wegetariańskiej bardzo ważna jest jakość, a także proporcje, a nie ilość. Tutaj kłaniają się w pas indywidualne zapotrzebowania. Wiele zależy od wieku, a także naszego trybu życia, upodobań smakowych, jak również metabolizmu. O co chodzi? Głównie o to, że dajmy na to osoba, która prowadzi aktywny tryb życia będzie potrzebowała więcej energii dostarczonej w pożywieniu niż ta, która przez większość dnia siedzi za biurkiem. Nie istnieje coś takiego, jak dieta uniwersalna.
Dieta wegetariańska – podstawowe zasady
W diecie wegetariańskiej każda istnieje jeden wspólny mianownik dla każdej osoby, która się na nią zdecyduje. Mowa przede wszystkim o ilości posiłków. Powinno ich być od 4 do 5 dziennie. Kolejna kwestia, to ich regularne spożywanie. Jak ognia powinno unikać się pieczenia tradycyjnego oraz smażenia. Potrawy najlepiej jest spożywać w postaci surowej, a jeśli gotowanej, to tradycyjnie w wodzie lub na parze. Można także piec je w folii aluminiowej, bądź też w rękawach. Bardzo ważne jest także spożywanie odpowiedniej ilości płynów. Dla osoby dorosłej dzienne zapotrzebowanie wynosi średnio 2,5 litra napojów niegazowanych oraz niskosłodzonych. Odstawiamy na bok używki. To bardzo ważne.
Zapytaj eksperta: https://diet4u.pl/