Zamrażarki skrzyniowe są idealne dla osób, które potrzebują więcej miejsca do mrożenia żywności. Takie zamrażarki sprawdzają się również w supermarketach i punktach gastronomicznych. Dowiedz się zatem, co wyróżnia ten sprzęt i dlaczego warto w niego zainwestować.
Co warto wiedzieć na temat zamrażarki skrzyniowej?
Zamrażarki skrzyniowe mają bardzo dużą pojemność. Zmieści się tam zatem spora ilość produktów o różnych rozmiarach. Cechą charakterystyczną są drzwiczki otwierane do góry. Co więcej, takie zamrażarki mają wiele przydatnych funkcji, na przykład wskaźnik wzrostu i spadku temperatury. Pojemność kształtuje się najczęściej na poziomie od 200 do 250 litrów. Można także z powodzeniem znaleźć większe egzemplarze, a więc zamrażarki o pojemności 600 litrów. Przeszklona szyba sprawia, że łatwo można dostrzec produkty, które są nam potrzebne w konkretnej chwili. W ten sposób produkty są bardzo dobrze wyeksponowane.
Co jest ważne przy wyborze zamrażarki skrzyniowej?
Inwestycja w zamrażarkę skrzyniową wymaga zwrócenia uwagi na kilka istotnych kwestii. Bardzo ważnym elementem jest to, jak długo zamrażarka utrzyma temperaturę, gdy dojdzie do przerwy w dostawie energii elektrycznej. Nie bez znaczenia jest też zakres dostępnych temperatur, czyli wartość minimalna i maksymalna. Innym czynnikiem jest też pojemność, która powinna być dostosowana do potrzeb użytkownika.
Ile energii elektrycznej pobiera zamrażarka skrzyniowa?
Zamrażarki skrzyniowe pobierają od 150 do 250 kWh rocznie. Zgodnie ze stawkami na rok 2022 przekłada się to na rachunki w wysokości 100 do 150 zł. Trzeba zdawać sobie sprawę z tego, że im większa zamrażarka, tym więcej potrzebuje energii. Do zapewnienia maksymalnej wydajności tego sprzętu warto systematycznie czyścić zamrażarkę z nagromadzonego szronu. Istotne znaczenie ma także regularna kontrola szczelności drzwiczek.
Gdzie powinna znajdować się zamrażarka skrzyniowa?
Odpowiednim miejscem dla zamrażarki skrzyniowej jest oczywiście kuchnia. Urządzenie można też ustawić w spiżarni lub garażu. Pamiętać należy jednak o tym, aby sprzęt nie był narażony na działanie wilgoci.
Najważniejsze informacje dotyczące mrożenia produktów
Warto również dowiedzieć się nieco więcej na temat mrożenia produktów. Najkrócej mrozi się mięso mielone, ponieważ około 2 miesiące. Z kolei wędliny można trzymać w zamrażarce pół roku. Mięso drobiowe i wieprzowinę można mrozić przez 8 miesięcy. Natomiast pieczywo i ciasta nie dłużej niż 4 miesiące. Nie należy zamrażać ciast z bitą śmietaną i masami, ponieważ po tym zabiegu wypieki wyciągnięte z zamrażarki będą po prostu niesmaczne. Ryb i owoców morza również nie należy mrozić dłużej niż 5 miesięcy. Produkty powstałe na bazie mleka, czyli sery, jogurty i inne nie mrozi się dłużej niż 4 miesiące. Jest to ważne, gdyż przekroczenie tego czasu może doprowadzić do tego, że struktura produktów przybierze formę grudkowatą. Chcesz więcej dowiedzieć się na temat zamrażarek skrzyniowych? Kliknij w link kacikogrodniczy.pl/co-cechuje-zamrazarki-skrzyniowe Znajdziesz tam najważniejsze informacje, które z pewnością pomogą Ci uzupełnić swoją wiedzę.
Zamrażarki skrzyniowe to bardzo przydatne urządzenia dla osób, które dużą mrożą, a także w sklepach i punktach gastronomicznych. Podczas wyboru tych urządzeń należy wziąć pod uwagę takie kwestie jak wymiary, pojemność, klasa mrożenia, czas działania bez dostępu prądu i producent. O zamrażarkę skrzyniową trzeba w odpowiedni sposób dbać, czyli systematycznie oczyszczać ze szronu, ponieważ dzięki temu zachowa ona dłuższą żywotność.