Paczuli to roślina wieloletnia. Jest to krzaczaste ziele o mocnych, pokrytych włoskami łodygach, dużych, pachnących liściach i małych, białych, nakrapianymi purpurowo kwiatkach. Pochodzi z Malezji i Indonezji ale dziś uprawia się ją również w Indiach, Chinach, na Madagaskarze, Seszelach, w Indiach Zachodnich, Brazylii i Urugwaju.
Olejek eteryczny paczuli to jeden z najsilniejszych organicznych składników perfum i jeden z najlepszych składników wiążących inne zapachy. Otrzymywany jest z liści tej rośliny, które są najpierw suszone a potem podlegają fermentacji. Kolejnym procesem jest parowa destylacja, odbywa się ona jednak już w wytwórniach Europy lub USA. Efektem jest bursztynowy lub ciemno pomarańczowy, gęsty płyn o słodkim, bogatym, ziołowo-ziemnym zapachu, zapachu, który z upływem czasu nabiera coraz większej wartości. Dobre paczuli ma zapach przypominający nieco gorzką czekoladę lub pieprz. Chemicy wyizolowali olejek paczuli dopiero 1869 roku. Synteza olejku paczuli nastąpiła natomiast w 1962 roku.
Olejek paczuli bardzo dobrze łączy się z labdanum, drewnem sandałowym, mirrą, wetiwerem, drewnem cedrowym, słodką mirrą, goździkami, różą, lawendą, bergamotką i zapachami typu orientalnego. Paczuli nie jest trujące, nie podrażnia skóry i dlatego jest używane również w przemyśle spożywczym, przy produkcji napojów i alkoholu jako środek neutralizujący nieprzyjemne zapachy. Używane jest też szeroko w przemyśle kosmetycznym min. przy produkcji mydeł i perfum. Suszone liście paczuli wykorzystuje się też w potpourri dla odświeżania powietrza. Przez wieki wykorzystywane było w różny sposób. Wierzono, że przeciwdziała infekcjom. W Japonii, Chinach i Malezji leczono nim przeziębienia, bóle głowy, choroby przewodu pokarmowego a także jako antidotum na jad węża. Na Dalekim Wschodzie i w Europie jest nadal powszechnie używane dla zwalczania szkodników niszczącym tkaniny. Kiedyś wełniane szale i chusty przywożone z Kaszmiru a nie pachnące paczuli nie były uznawane za autentyczne.
Olejek paczuli jest też powszechnie używany w aromaterapii. Służy do pielęgnacji skóry – trądzik, pęknięcia skóry, łupież, stany zapalne. Reguluje gospodarkę płynami. Wspomaga przeciwdziałanie cellulitis. Uznawany jest też za afrodyzjak.
Znaleźć go można głownie w ciężkich, orientalnych perfumach – w co najmniej 1/3 kobiecych zapachów i połowie zapachów męskich.
Olejek paczuli wykorzystano w następujących kompozycjach:
Youth Dew – Estee Lauder, Diorella – Christian Dior, Obsession – Calvin Klein (1985), Miss Dior – Christian Dior, Paloma Picasso, 24 Faubourg – Hermes, Accenti – Gucci (1995), Angel – Thierry Mugler (1993), Bijan – Bijan (1987), Boudoir – Vivienne Westwood (1998), Candies – Liz Claiborne, Casmir – Chopard, Chanel No.5, Dolce Vita – Christan Dior (1996), Eternity – Calvin Klein (1988), Femme – Rochas, Fendi – Parfums Fendi (1987), Giorgio – Giorgio Beverly Hills (1982), Jeans – Gianni Versace, Jil Sander No.4 (1992), Knowing – Estee Lauder (1988), Laguna – Salvador Dali(1990), Opium – Yves Saint Laurent (1977), Organza Indecence – Givenchy (1999), Pleasures – Estee Lauder (1995), Red – Giorgio Beverly Hills (1989), Romance – Ralph Lauren (1998, Rush – Gucci (1999), Safari – Ralph Lauren (1990), Shalimar – Guerlain (1925), S.T. Dupont – S.T. Dupont (1998), Volupté – Oscar de la Renta (1992), White Diamonds – Elizabeth Taylor (1991), Wish – Chopard (1997), Y – Yves Saint Laurent (1964), Ysatis – Givenchy (1984), Yvresse – Yves Saint Laurent (1993), Apercu – Houbigant, Boucheron Initial.