Aby nie mieć nadwagi, albo jeszcze gorzej nie być otyłym wystarczy racjonować pożywienie. Spożywanie nadmiernej ilości pożywienia obciąża organizm, uszkadza wiele narządów w ciele człowieka i odbiera zdrowie. A czasem otyłość odbiera także życie.
Osoba chcąca utrzymać idealną dla siebie wagę ciała może jeść wszystko, lecz w niewielkich ilościach. Nie musi rezygnować z przysłowiowego schabowego, bigosu, czy nawet ciasta. Lecz musi konsumować je wszystkie w małych ilościach. Dotyczy to nie tylko tych wspomnianych, lecz wszystkich spożywanych produktów i dań.
Jeżeli trudno jest zapanować nad nałożeniem sobie na talerz małej porcji, to wówczas można nałożyć na talerz solidną porcję. A następnie ująć z talerza np. połowę porcji. Oczywiście działanie takie możemy wykonywać tylko w domu. Albo można też zastąpić duże naczynia stołowe małymi talerzami.
Całość naszego odżywiania zależy od naszych potrzeb. Najpierw wiec trzeba poznać swój organizm i zorientować się, jakiej ilości pożywienia on potrzebuje. Ilość ta będzie zmieniała się wraz z rodzajem wykonywanej pracy. Na przykład, gdy podczas dnia pracujemy w biurze wówczas nasz organizm nie potrzebuje wiele pożywienia, aby dobrze funkcjonować. Wówczas mniejsza ilość pożywienia poprawi nam pamięć, rozjaśni umysł i doda energii. Przy czym nie musi to być głodówka, ale po prostu konsumpcja lżejszego posiłku np. sałatki. Lecz, gdy po godzinach pracy idziemy np. na plac budowy, czy popracować w polu, to wówczas potrzebujemy większej ilości pożywienia, by posiać siłę do wykonywania zamierzonych zajęć. Wtedy posiłek musi być większy, syty, lecz nieogromny. Zbyt obfity posiłek nie dodałby nam sił, lecz tylko odebrał energię i sprawił, że poczulibyśmy się ociężale.
Reasumując, co trzeba robić ?
Wystarczy więc ustalić codzienne porcje jedzenia, których potrzebuje nasz organizm.
Jakie to będą produkty ?
A więc będą to:
– proteiny, czyli mięso, ryby, jaja, ser, tofu
– warzywa, które będą spożywane na surowo i po ugotowaniu
– owoce
– produkty zbożowe, czyli chleb, ale też ziemniaki, makaron i ryż
– tłuszcz jak oliwa, masło, śmietana, majonez
– niewielka porcja węglowodanów, czyli mała słodka przekąska
Spożywanie tych produktów każdego dnia jest konieczne, by nasz organizm mógł dobrze funkcjonować.
Oczywiście wszystkie powyższe produkty, gdy nie chcemy utyć należy spożywać w niewielkich ilościach.
Dowiedz się więcej o diecie, stylu i wizażu na sawsb.pl