Dietetycy biją na alarm – w naszej diecie brakuje wapnia. Od kilku lat w posiłkach Polaków zawartość tego ważnego składnika mineralnego systematycznie spada. W grupach wiekowych 10-12 i 19-25 lat zawartość wapnia w całodziennej diecie wynosi zaledwie 50% zalecanej normy. Zbyt mało wapnia spożywają również kobiety, szczególnie narażone na osteoporozę.
A po co ten wapń?
Ponad 99% tego cennego pierwiastka w organizmie człowieka buduje strukturę kości i szkliwa. Oprócz podstawowej, oczywistej dla wszystkich, funkcji budulcowej wapń ma inne ważne zadania, z których często nie zdajemy sobie sprawy. Bierze m.in. udział w procesie krzepnięcia krwi, przewodzi bodźce nerwowe i zwiększa naszą odporność. Jeśli nie zadbamy odpowiednio o dietę małych dzieci, może się to skończyć krzywicą. Długotrwałe niedobory wapnia w diecie dorosłych prowadzą do zmiękczenia i deformacji kości, czyli osteoporozy. Chroniczny brak wapnia w organizmie może również zaowocować zwiększonym ciśnieniem tętniczym. Aby uchronić się od tych przykrych i niebezpiecznych dla zdrowia dolegliwości, należy zadbać o to, aby nasza dieta była bogata w wapń.
Dla każdego coś innego!
Dzienne zapotrzebowanie na wapń zmienia się wraz z wiekiem. Szczególnie ważne, jest aby wapnia nie zabrakło w diecie najmłodszych. Dobowe normy zapotrzebowania organizmu na wapń wyglądają następująco:
Dzieci:
- w wieku 0 – 0,5 – 600 mg
- w wieku 0,5 – 1 – 800 mg
- w wieku 1 – 3 – 800 mg
- w wieku 4 – 6 – 800 mg
- w wieku 7 – 9 – 800 mg
Kobiety:
- Dziewczęta w wieku 10 – 18 – 1100 – 1200 mg
- w wieku 19 – 25 – 1100 – 1200 mg
- w wieku 26 – 60 – 900 mg
- w wieku pow. 60 – 1000 – 1100 mg
- Kobiety ciężarne 1200 mg
- Kobiety karmiące 1200 mg
Mężczyźni:
- Chłopcy w wieku 10 – 18 – 1100 – 1200 mg
- w wieku 19 – 25 – 1100 – 1200 mg
- w wieku 26 – 60 – 800 – 900 mg
- w wieku pow. 60 – 800 – 900 mg
Kefir – źródło białka na co dzień – Campina dla zdrowych kości
Najbogatszym źródłem wapnia są mleko i przetwory mleczne. Ci, którzy nie przepadają za mlekiem, mogą zastąpić je zdrowymi, bogatymi w wapń jogurtami i kefirem Campina. Można je spożywać także samodzielnie lub jako dodatek. Jogurtu Naturalnego Pitnego Campina idealnie nadaje się do przyrządzania pysznych koktajli owocowych. Jogurtu Śmietankowego Campina z powodzeniem zastąpi śmietanę. Jest on nie tylko sprzymierzeńcem kości, ale także diety. Zawiera mniej kalorii i tłuszczu niż tradycyjnie używana śmietana. Dla łasuchów gratką będzie Jogurt Waniliowy Campina. Można nim polać mrożone lub świeże owoce, dodać do czekoladowych lodów czy po prostu ze smakiem wypić. Komponując swoją dietę warto pamiętać, że niektóre produkty negatywnie wpływają na gospodarkę mineralną w organizmie. Warzywa bogate w szczawiany (np. szpinak, szczaw, buraki) obniżają wchłanianie wapnia. Organizm nie jest w stanie przyswoić wapnia bez udziału witaminy D.
Sól, mocna kawa i herbata, cola i alkohol zwiększają z kolei wydzielanie wapnia z moczem. Dobrym źródłem wapnia są również: sok pomidorowy, sardynki w puszce, suszone figi, gotowane brokuły czy fasola – jednak to wapń z produktów mlecznych jest znacznie lepiej przyswajalny.
Jogurty, Kefiry…
Jogurt Naturalny Pitny Campina Świeży
Naturalny jogurt bez dodatku cukru. Zawiera żywe kultury bakterii jogurtowych: Lacidophilus i Bifidobacterium. Jogurt naturalny ma konsystencję idealną do picia. Wartość energetyczna: 53 kcal Pojemność: 1L Sugerowana cena: 4,16 PLN
Kefir Campina Świeży
Smaczny i zdrowy, orzeźwiający napój mleczny. Zawiera żywe kultury bakterii. Bez dodatku cukru. Wartość energetyczna: 53 kcal Pojemność: 1L Sugerowana cena: 3,75 PLN
Jogurt Śmietankowy Campina Świeży
Kremowy, delikatny jogurt, lżejszy od śmietany. Zawiera żywe kultury bakterii jogurtowych: Lacidophilus i Bifidobacterium. Bez dodatku cukru i konserwantów. Idealny do sosów i dipów. Wartość energetyczna: 84 kcal Pojemność: 1L Sugerowana cena: 5,36 PLN
Jogurt Waniliowy Campina Świeży
Kremowy jogurt z naturalnym aromatem wanilii. Zawiera żywe kultury bakterii jogurtowych: Lacidophilus i Bifidobacterium. Bez konserwantów. Idealny dodatek do owoców i deserów. Wartość energetyczna: 108 kcal Pojemność: 1L Sugerowana cena: 5,36 PLN
Bacha sp. z o.o. jest doświadczonym producentem mlecznych produktów w Polsce. Bacha Sp. z o.o. jest wyłącznym producentem oraz dystrybutorem na terenie Polski znanych i lubianych produktów Campina. Ponadto firma Bacha rozwija własną ofertę naturalnych produktów mlecznych na każdy dzień, tworząc linię „Naturalnie na co dzień”. Firma posiada w swojej ofercie jogurty, napoje i desery mleczne.