Do prawidłowego i optymalnego funkcjonowania organizm ludzki potrzebuje wszystkich składników odżywczych w odpowiednich dawkach. Nie inaczej jest z witaminami. Z racji tego że nie potrafimy ich produkować samodzielnie, musimy przyjmować je w postaci jedzenia. Zazwyczaj jeśli odżywiamy się w sposób zbilansowany, substancje zawarte w pokarmie mogą nam wystarczyć, jednak witamina D jest w tym przypadku wyjątkiem. Dlaczego tak się dzieje i na co wpływa ta substancja?
Naturalnie możemy dostarczyć sobie witaminę D na dwa sposoby: spożywać pokarmy bogate w ten składnik lub wystawić się na działanie promieni słonecznych. Organizm ludzki nie może samodzielnie wytwarzać witaminy D, jednak w wyniku ekspozycji na słońce w naszym ciele zachodzą reakcje, które prowadzą do jej powstania. Mimo to wiele osób ma znaczące niedobory tego związku. Skoro mamy aż dwa źródła, z których możemy czerpać, jak to możliwe że nasz organizm potrzebuje jeszcze więcej?
Gdzie możemy znaleźć witaminę D?
Pokarmy
Niektóre pokarmy są szczególnie bogate w witaminę D, a należą do nich ryby, jaja i oleje. Niektóre produkty są także fortyfikowane w tę substancję, szczególnie te pochodzenia roślinnego, które stanowią alternatywę dla wyrobów zwierzęcych. W jakich konkretnie pokarmach możemy znaleźć witaminę D? Oto kilka przykładów:
- łosoś
- węgorz
- śledź
- masło
- żółtko jaja
- ser żółty
Ryby są najlepszym źródłem witaminy D, jednak nie są spożywane na tyle często by zaspokoić jej zapotrzebowanie. Pozostałe produkty zawierają nieznaczne ilości, dlatego należałoby ich zjeść bardzo dużo, aby zapewnić sobie optymalny poziom.
Ekspozycja na słońce
Jak już wspomniano, witamina D wytwarza się także pod wpływem wystawienia skóry na działanie promieni słonecznych. Niestety nasz obecny styl życia oraz kraj w jakim mieszkamy nie ułatwia dostarczania sobie substancji tą drogą. Większość czasu spędzamy w pomieszczeniach, zdarza nam się pracować w nocy i odsypiać w dzień, a gdy wychodzimy na słońce nakładamy filtr UV, który blokuje syntezę witaminy D. Nie pomaga także położenie geograficzne Polski, w którym słonecznych dni jest stosunkowo niewiele w skali całego roku.
Ile wynosi zapotrzebowanie na witaminę D?
Ciągle mówimy o niewystarczającej ilości i niedoborach, ale ile tak naprawdę potrzebujemy aby zachować organizm w zdrowiu? Jest to zależne od wieku i masy ciała, ale eksperci podają że dorosły człowiek potrzebuje spożywać od 800 do 2000 jednostek, a dzieci i młodzież od 600 do 1000 jednostek dziennie. Zapotrzebowanie zwiększa się w okresie ciąży oraz karmienia piersią i wynosi co najmniej 1500 jednostek dobowo. Takie ilości są trudne do uzyskania, bo nawet jeśli przez jakiś okres czasu, szczególnie w lecie, możemy spełniać zapotrzebowanie na witaminę D, nie bez znaczenia pozostają wcześniejsze niedobory.
Suplementacja witaminy D – zapewnij swojemu organizmowi to, co najlepsze
Witamina D pełni w organizmie wiele ważnych funkcji. Wzmacnia kości i zęby, wspiera układ odpornościowy oraz nerwowy, reguluje poziom insuliny. Działa również korzystnie na funkcjonowanie płuc i układu krążenia. Jest szczególnie istotna w regulacji poziomu wapnia i fosforu w organizmie. Aby więc zapewnić jak najlepsze działanie organizmu i uchronić go przed wieloma chorobami, niezbędne jest pozyskiwanie odpowiedniej ilości witaminy D, którą łatwo można przyjąć w postaci kapsułek. Producent suplementów diety dodaje do tabletek również odpowiednią porcję tłuszczu, która sprawia że witamina D może łatwo wchłonąć się do organizmu. Produkty uzupełniające zawierają różne dawki, które możemy dostosować do swojego zapotrzebowania.