Yerba Mate, to wysuszone liście ostrokrzewu paragwajskiego. Jest to odkrycie Indian z Ameryki Południowej, plemienia Guarani. Picie mate jest swoistym rytuałem. Yerba Mate pije się w naczynkach, wykonanych z owocu tykwy, przez bombillę – metalową słomkę, bardzo często posrebrzaną lub pozłacaną. Niektóre bombille są wykonane z czystego złota, srebra lub innego szlachetnego metalu.
W czym pomaga codziennie picie Yerba Mate?
- naturalnie pobudza ciało i umysł,
- likwiduje objawy zmęczenia, rozluźnia,
- podnosi sprawność fizyczną, intelektualną, poprawia koncentrację,
- zwiększa zdolność odpornościową organizmu,
- zalecana jest do spożywania jako napój zawierający substancje odżywcze i zdrowotne, może sprawić, że chociaż jesteśmy głodni, to czujemy się nasyceni (zalecana przy odchudzaniu)
- wykorzystywana jest w medycynie jako stymulator Centralnego Ośrodka Nerwowego,
- reguluje przemianę materii, ułatwia trawienie pokarmów, odbudowuje zniszczone tkanki żołądka i jelit,
- stymuluje osłabiony, zmęczony system nerwowy, likwiduje podenerwowanie
Yerba Mate jest bogatym źródłem witamin i minerałów. Yerba Mate zawiera:
- z grupy ksantyn – MATEINY, która stymuluje Centralny Układ Nerwowy, nie powodując uzależnienia
- witaminę A (konieczną do prawidłowego wzrostu, uodparniającej organizm przeciw infekcjom, polepszającą wzrok)
- witaminę B1 (niezbędnej do utrzymania prawidłowego stanu układu nerwowego, ułatwiająca trawienia)
- witaminę B2 (wzmacniającą włosy),
- witaminę C (środek antytoksyczny, wzmacniający zęby, zwiększający ilość czerwonych krwinek),
- żelazo (konieczne do utrzymania normalnego poziomu sprawności fizycznej),
- sód, potas, wapń, magnez , krzem, fosforany, siarkę, kwas chlorowodorowy, chlorofil, cholinę, inozytol.
Yerba maté jest napojem narodowym w kilku krajach Ameryki Łacińskiej. Yerba mate,to południowoamerykański krzew. Występuje głównie w Paragwaju, Argentynie i Brazylii. W ostatnich latach zdobywa coraz więcej zwolenników na całym świecie. Posiada właściwości podobne do kawy, natomiast nie daje efektów ubocznych. Ma działanie lecznicze. Zawiera szereg substancji odżywczych i zdrowotnych. Pobudza ciało i umysł. Yerba Mate inaczej ostrokrzew paragwajski rośnie w stanie naturalnym. Obecnie uprawia się go na skalę przemysłową na coraz większych obszarach w Argentynie, Paragwaju, południowej Brazylii oraz w Urugwaju.
Z suszonych liści i łodyg sporządza się napój zbliżony smakiem do herbaty. Łacińską nazwę Ilex Paraguariensis nadał tej roślinie francuski przyrodnik August de Saint Hilaire już w roku 1822. Roślina ta potrzebuje do swojego wzrostu bardzo specyficznych warunków, wysokich temperatur, dużej wilgotności powietrza i opadów około 1500 mm rocznie. W stanie naturalnym osiąga wysokość do 15 m. Okres jej kwitnienia to październik-grudzień. Owoce wyglądają jak ziarenka pieprzu.
Smak naparu jest słodko-kwaśny i trochę zbliżony do herbaty. Zawiera w sobie około 200 substancji eterycznych, których znaczna część występuje również w herbacie.
Yerba mate określana jest jako aromatyczna, pobudzająca, gorzka, ściągająca, moczopędna, przeczyszczająca, przeciwreumatyczna, przeciwgorączkowa i napotna. Jest bogatym źródłem witamin, minerałów, żywic i olejków eterycznych. francuscy naukowcy z Instytutu Pasteura w Paryżu stwierdzili, że yerba mate posiada wszystkie witaminy potrzebne człowiekowi do życia.
Ostrokrzew paragwajski zawiera między innymi ksantynę, ryboflawinę, karoten, kwas nikotynowy, magnez, żelazo, wapń, krzem, sód, potas, cholinę, chlorofil, fosforany, witaminy A, C, E, B1, B2, H.
Dzięki zawartości niewielkiej ilości ksantyny stosuje się ją w leczeniu astmy oskrzelowej. W przeciwieństwie do kawy nie podnosi ciśnienia tętniczego.
Yerba mate posiada szereg własności leczniczych
Wzmacnia układ nerwowy, likwiduje zmęczenie, podnosi sprawność fizyczną i psychiczną organizmu. Dzięki działaniu ksantyny w połączeniu z uaktywnieniem substancji zapasowych poprawia funkcjonowanie układu krążenia oraz korzystnie wpływa na centralny układ nerwowy, który stymuluje energię psychiczną.
Witaminy z grupy B wpływają na pracę mięśni, mózgu i całego układu nerwowego. Witaminy C i E posiadają działanie obronne na tkanki. Pomaga w utrzymani właściwej wagi ciała, ponieważ redukuje uczucie głodu.
Yerba mate ma korzystny wpływ na perystaltykę jelit, ułatwia trawienie, łagodzi problemy gastryczne oraz poprawia wydalanie.
Działanie pobudzające yerba mate trwa dłużej niż działanie kawy i nie ma przy tym efektów ubocznych takich jak bezsenność, czy podenerwowanie.
Obserwacje wykazują, że mate poprawia zdolność koncentracji, podnosi odporność fizyczną i psychiczną, zmniejsza nerwowość i poprawia nastrój. Dostarcza wielu składników odżywczych potrzebnych naszemu organizmowi. Yerba mate może stanowić także pożywienie. Szybko usuwa uczucie głodu, ponieważ zawiera tyle substancji odżywczych, ile zwyczajny posiłek.
W Ameryce południowej tradycyjnym naczyniem do jej zaparzania jest wydrążona tykwa zwana „mate”. Yerba mate pije się zwykle przez metalową rurkę zwaną „bombilla”. Można ją zaparzać także w ekspresie do kawy ciśnieniowym lub zwykłym. Najlepiej jednak smakuje przyrządzana w tradycyjnym naczynku mate. Należy ją zalać wodą o temperaturze 70-84 st. Celsjusza i pozostawić na kilka minut do czasu aż liście spęcznieją. Następnie zanurzamy w naczyniu bombillę i pijemy. Producenci oferują obecnie różne mieszanki smakowe z dodatkiem owoców oraz innych ziół. Dla wygody pijących yerba mate występuje także w saszetkach i w postaci instant.