ALANTOINA – składnik wygładzający skórę.
ALOES – roślina wykorzystywana w przemyśle perfumeryjnym i farmaceutycznym; sok łagodzi podrażnienia, ma działanie aseptyczne.
AMBRA – szara wydzielina przewodu pokarmowego kaszalota; posiada balsamiczną woń podobną do piżma; stosowana w przemyśle perfumeryjnym jako utrwalacz zapachów.
AMBROWIEC – drzewo z rodziny oczarowatych; 5 gat. rosnące w Ameryce Północnej i Środkowej, Chinach i Azji Mniejszej; jest źródłem balsamów i olejków eterycznych stosowanych w przemyśle perfumeryjnym i farmaceutycznym.
AMINOKWASY – tworzą białka wchodzące w skład skóry; wszystkie 22 związki są wykorzystywane w kosmetyce; wygładzają cerę i zatrzymują wodę w skórze.
ANETOL – eter nienasycony; ma formę białych kryształów o anyżowym zapachu; otrzymywany z olejków eterycznych: anyżowego i badianowego; środek aromatyzujący używany w przemyśle kosmetycznym, farmaceutycznym.
ANTYOKSYDANTY (przeciwutleniacze) – chronią skórę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Wolne rodniki niszczą komórki i osłabiają system obronny stając się przyczyną przedwczesnego starzenia i wielu zmian.
ARBUTYNA – substancja wybielająca otrzymywana z mącznicy lekarskiej. Blokuje nadmierną syntezę i wspomaga rozpad melaniny, naturalnego barwnika skóry.
ARNIKA GÓRSKA – kwiaty arniki bogate są we flawonoidy i olejek eteryczny. Wyciąg z kwiatów ma zastosowanie w preparatach do skóry z rozszerzonymi naczynkami krwionośnymi, wzmacnia ściany naczyń włosowatych, zmniejsza obrzęki, działa przeciwzapalnie.
AROMACHOLOGIA – nowa dziedzina nauki zajmująca się badaniem wpływu zapachów na odczucia, nastroje i stany emocjonalne. Poszukuje odpowiedzi jak przez zapach można osiągnąć harmonię między duszą a ciałem, czyli „holistyczną drogę do wzbogacenia codziennego życia i do uczynienia siebie samych pełnymi szczęścia i piękna.”
BERGAMOTKA – drzewo cytrusowe należy do podgatunku pomarańczy; uprawiane w eur. krajach śródziemnomorskich i na Kaukazie; ze skórki owoców otrzymuje się aromatyczny olejek stosowany w przemyśle perfumeryjnym.
CEDR – olejek otrzymywany z drzewa cedrowego jest jednym z podstawowych składników wykorzystywanych w przemyśle perfumeryjnym. Chińskie prowincje Guizhou, Guangxi, Guangzhou są nadal jednym z głównych dostawców olejku cedrowego o drzewno – balsamicznym zapachu wykorzystywanym głównie w produkcji męskich wód kolońskich oraz wód po goleniu.
CERAMIDY – składnik skóry; wiążą wodę w skórze, co wykorzystywane jest w kosmetykach dla cery dojrzałej.
CHMIEL – ekstrakt z jego kwiatów jest bogaty w olejki eteryczne, substancje żywiczne, goryczkę i garbniki. Zawiera czynniki odżywcze, regenerujące bakteriostatyczne i ściągające. Działa kojąco, łagodzi podrażnienia, poprawia ukrwienie, delikatnie napina skórę i opóźnia jej starzenie.
CHOLESTEROL – jest obecny niemal we wszystkich żywych tkankach zwierzęcych i roślinnych. Przeciwutleniacz, ma działanie nawilżające.
DWUTLENEK TYTANU – naturalna substancja produkowana z czarnej rudy tytanu o postaci białego proszku. Stosowany jako barwnik oraz bezpieczny filtr UVA i UVB. Używany w produkcji szminek, pudrów oraz kosmetyków dla dzieci.
ELASTYNA – białko występujące w skórze właściwej. Otacza włókna kolagenu, czyniąc skórę sprężystą. Zawarta w wielu ujędrniających kremach pielęgnacyjnych.
EUKALIPTUS – wiecznie zielone drzewa i krzewy z rodziny mirtowatych; rośnie w Australii i na Tasmanii, nieliczne gat. na Nowej Gwinei, Timorze i Filipinach; z liści i gałązek otrzymuje się olejki eteryczne używane w przemyśle spożywczym, perfumeryjnym, farmaceutycznym.
EUKALIPTUSOWY OLEJEK – olejek eteryczny otrzymywany z liści i gałązek eukaliptusa, wykorzystywany w przemyśle farmaceutycznym, perfumeryjnym i kosmetycznym.
FIOŁEK – do rodziny fiołków należy ponad 800 roślin, kwiatów, ziół, pnączy a nawet drzew. Są wśród nich min. begonia czy papaja. Fiołek był od wielu wieków wykorzystywany jako składnik perfum, środków farmaceutycznych, afrodyzjaków, słodyczy, likierów. W produkcji perfum wykorzystywane oprócz kwiatów są również liście, które mają ziołowy zapach z nutami ziemi. Kwiaty mają bogaty, słodki kwiatowy zapach. Często mieszany jest on z tuberozą, bazylią i hiacyntem. Naturalny olejek jest bardzo kosztowny. Coraz częściej stosuje się syntetyczny olejek fiołkowy. WIĘCEJ >>
GLA – kwas gammalinolenowy (GLA) jest prekursorem prostaglandyny PGE1 – cennej substancji, niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania skóry. Brak GLA powoduje, że skóra staje się sucha i traci elastyczność co znacznie przyspiesza tworzenie się zmarszczek. Niedobór ten sprawia, że naturalna odporność skóry na szkodliwe działanie czynników zewnętrznych zanika, a ranki i pęknięcia naskórka trudniej się goją. Jego źródłem którego jest olej z ogórecznika lekarskiego.
GLICERYZYNAT AMONOWY – związek o silnym działaniu przeciwzapalnym; zmniejsza zaczerwienienie i podrażnienie skóry.
HIALURONOWY KWAS – jest jednym ze składników skóry. Dodawany do kosmetyków, w celu wiązania wody w skórze.
KAROTEN – prowitamina A. Naturalny żółty barwnik roślinny. Ma zdolność pochłaniania promieniowania UV. Jest inhibitorem wolnych rodników. W skórze b-karoten w wyniku utleniania przekształca się w witaminę A (retinol)
LEBIODKA – bylina euroazjatycka z rodziny jasnotowatych (wargowych); lecznicze ziele i przyprawa (oregano, czyli „dziki majeranek”); zawarty w l. olejek eteryczny (o zapachu macierzanki) stosowany w przemyśle perfumeryjnym; w Polsce pospolita, porasta suche wzgórza, zarośla.
LIMONEN – monocykliczny nienasycony węglowodór terpenowy; o zapachu cytrynowo-pomarańczowym; b. rozpowszechniony w przyrodzie; składnik wielu olejków eterycznych (m.in. pomarańczowego, cytrynowego); rozpowszechniony w lecznictwie i w przemyśle perfumeryjnym jako składnik kompozycji zapachowych.
LINALOL – acykliczny nienasycony alkohol terpenowy; o zapachu konwalii; bardzo rozpowszechniony w przyrodzie, występuje w olejkach eterycznych (głównie linalowym, kolendrowym i różanym) oraz w postaci estru – octanu linalilu (o zapachu bergamoty); stosowany w przemyśle perfumeryjnym.
MACIERZANKA – półkrzew rosnący w suchych lasach sosnowych i na piaszczystych terenach Europy, Azji i Ameryki Płn.; wonne liście o właściwościach leczniczych.
MIRRA – wonna substancja otrzymywana z różnych gatunków drzew balsamowych, rosnących w Afryce i na Bliskim Wschodzie; używana jako kadzidło oraz w lecznictwie, w starożytności także do balsamowania zwłok.
NNKT – Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe, zwane witaminą F. Są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. Kwasy te pełnią ważną rolę w gospodarce lipidowej naskórka i produkcji sebum, stanowią składnik cementu międzykomórkowego warstwy rogowej, są prekursorami prostaglandyn. Do tej grupy zalicza się głównie kwasy: gammalinolenowy (GLA), linolowy, arachidowy. Obniżają one poziom cholesterolu we krwi i zmieniają metabolizm tłuszczów w wątrobie.
OLEJ AWOKADO – olej pochodzenia roślinnego, otrzymywany z awokado; skutecznie wiąże wodę w skórze.
OLEJKI ETERYCZNE – lotne substancje zapachowe pochodzenia roślinnego, powstające (w różnych częściach roślin) parują w normalnej lub podwyższonej temperaturze; lotne, przezroczyste, bezbarwne lub lekko zabarwione ciecze o przyjemnym, silnym zapachu; otrzymywane przez destylację z parą wodną, ekstrakcję lub przez wytłaczanie; stosowane w przemyśle kosmetycznym i perfumeryjnym w celu uzyskania zapachu oraz jako składnik kompozycji zapachowej i utrwalacz zapachu w przemyśle farmaceutycznym do aromatyzowania leków oraz w lecznictwie; działają przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, łagodzą bóle, poprawiają trawienie, relaksują i uspokajają.
PACZULI – pokrzywa amerykańska – bylina lub krzew z rodziny wargowych; bulwy korzeniowe są jadane; z liści otrzymywany jest olejek eteryczny użytkowany w kosmetyce i przemyśle perfumeryjnym.
WIĘCEJ >>
PIŻMO – substancja otrzymywana z wydzieliny gruczołów piżmowca, stosowane w perfumerii jako składnik kompozycji zapachowych i utrwalacz zapachu; również otrzymywane sztucznie.
RETINOL – czysta postać witaminy A. Przyspiesza cykl odnowy naskórka i normalizuje procesy odnowy i budowy komórek skóry, przeciwdziała jej rogowaceniu, zmniejsza przebarwienia i hamuje tworzenie plam na skórze. Zwiększa zawartość kolagenu w skórze, jej elastyczność i sprężystość, powodując wyrównanie zmarszczek.
SASAFRAS – silnie aromatyczne drzewo z rodziny wawrzynowatych; rośnie w Ameryce Płn. i Chinach; z kory i z korzeni otrzymuje się olejek eteryczny, używany w perfumerii i w lecznictwie; korzenie służą także do sporządzania herbaty sasafranowej.
WITAMINA C – jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Ma wpływ na wygląd i stan skóry oraz tkanki łącznej, błon śluzowych, ścian naczyń. Jest konieczna do procesu syntezy kolagenu, od którego zależy gojenie się ran. Wykazuje właściwości odtruwające i odczulające, uszczelnia i uelastycznia naczynia włosowate. Rozjaśnia brązowe plamy, redukuje wolne rodniki, wygładza zmarszczki. Jest ważna dla wytwarzania hormonów nadnerczy oraz w oddychaniu tkankowym. Poprawia wchłanianie żelaza. Podwyższone zapotrzebowanie występuje u osób żyjących pod wpływem stresu, zażywających lekarstwa, środki uspokajające, pijących alkohol i kawę, palących tytoń, w czasie rekonwalescencji. Zabezpiecza organizm przed przedwczesnym starzeniem, wpływa korzystnie na układ odpornościowy.
WITAMINA E – uznawana jest za odmładzającą. Niedobór witaminy E w skórze, powoduje przenikanie do niej wolnych rodników, które uszkadzają wiele mechanizmów komórkowych i powodują starzenie się skóry. Działa przeciwmiażdżycowo – zapobiega utlenianiu wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Powoduje lepsze zużytkowanie tlenu w tkankach, polepsza przyswajanie białka, utrudnia rozpad czerwonych krwinek. Pomocna w gojeniu ran.
ZAPALICZKA – rodzaj bylin z rodziny baldaszkowatych; występujących na obszarze śródziemnomorskim i w Azji Środkowej; część gat. zawiera żywice, gumożywice i olejki eteryczne wykorzystywane w przemyśle farmaceutycznym, perfumeryjnym, lakierniczym, farbiarskim i tekstylnym.